AND sluit overeenkomst voor bouw premium navigatiekaart VS & Canada en doet uitkering aan aandeelhouders

Rotterdam, 13 mei 2014 – AND International Publishers NV heeft eind april een belangrijk contract getekend met een gevestigd bedrijf in de navigatie-markt om een kwalitatief hoogwaardige navigatiekaart van de Verenigde Staten en Canada te bouwen. Op basis van dit contract alsook het positieve resultaat over 2013 heeft AND op 9 mei besloten een uitkering uit haar reserves van 372.714 euro aan haar aandeelhouders te doen. AND continueert haar verwachting het boekjaar 2014 winstgevend af te kunnen sluiten.

AND Chief Executive Officer Hugo van der Linde: “We zijn tevreden over de gang van zaken dit jaar. Wederom zijn we het jaar positief gestart met het belangrijke contract om een kwalitatief hoogwaardige navigatiekaart van de Verenigde Staten en Canada te bouwen. Daardoor kunnen we onze verwachting om het boekjaar 2014 winstgevend te kunnen afsluiten handhaven.”

Gang van zaken
AND heeft de eerste vier maanden van 2014 winstgevend afgesloten. De omzet en winst zijn over deze periode gedaald ten opzichte van 2013.

AND heeft begin 2014 de eerste contracten afgesloten binnen de track en trace markt. Het AND Rit en Registratie Platform is ontwikkeld op basis van het AND LBS Platform. De track en trace solutions module bestaat uit een mapping API en een nauwkeurige (reverse) geocoding op basis van de AND kaarten.

Op het Mobile World Congres in februari heeft AND haar kaarten en locatiegebaseerde diensten middels een gebruikersvriendelijke mobiele applicatie geschikt gemaakt voor Ubuntu. Hiervoor heeft AND een map viewer met eigen AND kaarten van Europa gebouwd om de mogelijkheden voor AND voor Ubuntu op telefoons te tonen.

Eind april heeft AND een belangrijk contract getekend met ALK Technologies Inc. uit Princeton om een kwalitatief hoogwaardige navigatiekaart van de Verenigde Staten en Canada te bouwen. AND verwacht dat deze overeenkomst voor 2014 al een belangrijke bijdrage aan de omzet en het resultaat zal leveren.

Dit gevestigde navigatie-bedrijf zal haar huidige eigen navigatiekaarten van de Verenigde Staten en Canada inbrengen, welke al langere tijd uitgebreid en intensief worden gebruikt in diverse navigatie applicaties, systemen en logistieke oplossingen. AND is gerechtigd de verrijkte kaart aan derden te leveren.

Samen met haar huidige West-Europese navigatiekaart zal AND hiermee haar huidige dekking van navigatiekaarten verdubbelen. AND verwacht als gevolg hiervan nog meer mondiale klanten aan te trekken.

Het upgrade- en verrijkingsprogramma zal naar verwachting tot medio 2015 lopen, maar delen van de kaart zullen al voor het vierde kwartaal 2014 commercieel beschikbaar komen.

Op basis van het afgesloten contract voor de bouw van kwalitatief hoogwaardige navigatiekaarten van de Verenigde Staten en Canada, alsook het positieve resultaat over 2013, keurden de raden van bestuur en commissarissen van AND International Publishers NV op 9 mei 2014 de uitkering uit haar reserves van 372.714 euro aan haar aandeelhouders goed. Deze uitkering komt overeen met 0,10 euro bruto per aandeel.

Conform de statuten zal de vermogensopstelling binnen 8 dagen na dit genomen besluit gedeponeerd worden bij de kamer van koophandel.

Vooruitzichten voor 2014
Het jaar 2013 is voor AND wederom een goed jaar geweest. Ondanks de geboekte resultaten blijven de economische omstandigheden, marktontwikkelingen en verdien-modellen in de markt voor digitale kaarten in hoge mate onzeker. De resultaatontwikkeling in 2014 zal onder andere afhankelijk zijn van de sterkte van het economisch herstel, de ontwikkelingen in de markt voor navigatie en locatie gebaseerde diensten en de succesvolle implementatie van AND’s nieuwe koers. AND verwacht dat de overeenkomst voor de bouw van kwalitatief hoogwaardige navigatiekaarten van de Verenigde Staten en Canada die eind april 2014 is afgesloten voor 2014 al een belangrijke bijdrage aan de omzet en het resultaat zal leveren. AND handhaaft haar verwachting 2014 winstgevend af te kunnen sluiten.

Strategie
AND is de onafhankelijke partij in de mondiale kaartenmarkt voor het aanbieden van digitale kaarten voor locatie gebaseerde diensten. Dit biedt blijvend kansen en AND zal dan ook haar bestaande kaarten nog effectiever verbeteren en updaten. Daarnaast zet AND in op het verhogen van haar toegevoegde waarde door haar kaarten en data als maatwerkdiensten aan te bieden. Hiermee zal haar verrijkte database, in combinatie met de vaak branche- en sectorspecifieke maatwerkoplossingen, als hefboom voor verdere groei van AND dienen te fungeren.